Vameșii din cadrul postului vamal Costești (PVFI, rutier) au dejucat o tentativă de transportare frauduloasă a 1770 pachete de țigări, prin dosirea acestora în locuri special amenajate.

La pista de control ieșire autoturisme a postului vamal Costești (PVFI, rutier) s-a prezentat pentru efectuarea controlului vamal un mijloc de transport de model ”MERCEDES SPRINTER”, care se deplasa din Republica Moldova spre Marea Britanie, transportând 4 pasageri cu bagaje personale și colete neînsoțite. Șoferul, un bărbat cu cetățenie dublă (MD și RO), în vârstă de 40 de ani, a comunicat funcționarilor vamali că nu are nimic de declarat.

Funcționarii vamali în comun cu angajații Centrului Chinologic al Serviciului Vamal, acționând în baza analizei de risc au dispus efectuarea controlului de specialitate, iar ca rezultat au depistat un loc special amenajat (tavan dublu în compartimentul marfar) și în acesta erau ascunse 1770 pachete de țigări marcate cu timbru de acciz al Republicii Moldova. 

În consecință, țigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar mijlocul de transport a fost reținut până la stabilirea tuturor circumstanțelor.

Potrivit cercetărilor preliminare, bunurile urmau să fie comercializate ilegal pe piața neagră din Marea Britanie.

Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să declare bunurile în cadrul controlului vamal și să nu recurgă la tăinuirea acestora. 
Potrivit articolului 4397 Cod Contravențional al RM, bunurile utilizate sau destinate pentru săvârșirea unei contravenții sunt pasibile confiscării speciale. Confiscarea specială constă în trecerea forțată şi gratuită a bunurilor în proprietatea statului.