Reuniune de rang înalt  mâine, la Kiev! Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, va participa la cea de-a VII-a reuniune informală a miniștrilor Economiei ai statelor Parteneriatului Estic, transmite 24h.MD.

Potrivit Ministerului Economiei, Octavian Calmîc va avea un șir de întrevederi bilaterale cu omologii din alte state, cu care va discuta aspectele colaborării bilaterale, ale extinderii cooperării comercial-economice, precum și posibilitatea implementării unor proiecte investiționale de interes reciproc.

În cadrul întrevederii cu omologul său ucrainean, Stepan Kubiv, vor fi continuate discuțiile privind problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk, proprietăților Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, reluarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, problema de aplicare a cotelor la importul unor produse din țara vecină, etc.

Amintim că, din mai 2016, Chișinăul a introdus cote și taxe la importul de lactate, produse din carne și ciment din Ucraina, care vor fi aplicate până pe 31 decembrie 2016. Partea ucraineană a calificat acțiunile Moldovei drept ilegale și nejustificate, declarând că acestea contravin ideilor și principiilor europene și sunt considerate de Kiev discriminatorii și neprietenești. Totodată, aceasta a declarat că își rezervă dreptul de a întreprinde măsuri de răspuns, care ar putea afecta puternic companiile moldovenești.

În consecință, Chișinăul și Kievul au demarat consultări la nivel de experți pentru a ajunge la un compromis în problema importului de lactate, produse din carne și ciment din Ucraina în Moldova. Părțile discută posibilitatea reglementării barierelor existente pentru exportatorii ucraineni sau atenuarea impactului negativ după introducerea restricțiilor de către Moldova.