Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) au semnat un Acord de Cooperare, în baza căruia vor oferi 3,5 mln euro pentru modernizarea serviciilor publice locale din Republica Moldova.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Philipp Johannsen, director de ţară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au discutat, ieri, în cadrul unei ședințe oficiale, despre principalele direcții de finanțare prevăzute de Acordul de cooperare dintre cele două instituții internaționale.

La ședință au participat șefii subdiviziunilor ministerului și directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională care nemijlocit au participat la implementarea proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

„Banii sunt alocați pentru continuarea proiectul în perioada 2016-2018. În cadrul acestui proiect am reușit să îmbunătățim condițiile cadru pentru implementarea politicii de dezvoltare regională orientate spre cetățeni, în sectoarele prioritare de prestare a serviciilor publice locale cum ar fi: aprovizionarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică în clădirile publice, precum și drumuri regionale și locale”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, la final de ședință.

La rândul său, Philipp Johannsen a subliniat că proiectul MSPL beneficiază de susținerea mai multor parteneri de dezvoltare. Astfel, începînd cu luna decembrie 2012, unul din parteneri este și Guvernul Suediei prin Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) , iar GIZ este instituția internațională ce sprijină valorificarea eficientă a suportului financiar oferit și realizarea eficientă a proiectelor.

„Suportul financiar oferit este valorificat de GIZ prin susținerea instituțiilor de dezvoltare regională și procesele de îmbunătățire a prestării serviciilor publice locale. Vom continua să oferim suport în dezvoltarea capacităților  autorităților publice locale, pentru ca aceștia din urmă să reușească să presteze servicii calitative în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, managementului deșeurilor solide”, a precizat Philipp Johannsen,  reprezentantul de ţară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).