Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancționat 9 posturi de televiziune pentru modul în care au reflectat campania electorală. Șapte dintre aceste televiziuni sunt la a 3 sancțiune pe parcursul acestei campanii, iar membrii CCA au remarcat că situația s-a înrăutățit, calificând acest fenomen drept „un carnagiu mediatic”, informează Radio Chișinău.

Posturile sancționate în mod repetat sunt cele care fac parte din holdingul General Media Grup – Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika TV, precum și Accent TV, NTV Moldova și Jurnal TV, care au primit amendă maximă. Aceste posturi au mai fost sancționate și în urma raportului anterior al CCA cu amendă maximă (în valoare de 5400 de lei), dar decizia nu a fost publicată în Monitorul Oficial și nu a intrat deocamdată în vigoare. Prin urmare, nu poate fi aplicată, gradual, următoarea sancțiune – cea de sistare temporară a publicității, a explicat președintele CCA, Dinu Ciocan. Posturile TV 7 și Ren Moldova au fost sancționate cu avertizare publică.

Televiziunile i-au favorizat deschis pe unii candidați, au difuzat știri părtinitoare și chiar manipulatorii, a subliniat unul dintre membrii CCA, Dragoș Vicol.

„Aș îndrăzni să afirm că în această perioadă, în campania electorală de până la primul tur, s-a luptat cu garda jos, s-a declanșat un veritabil măcel, un carnagiu mediatic general. S-au sfidat în mod flagrant toate prevederile și toate regulile de joc”, a spus Dragoș Vicol.

Un alt membru CCA, Olga Guțuțui, a atras atenția asupra faptului că unele posturi au transmis informații false despre unii concurenți electorali.

”Din păcate, vedem o tendință și mai tristă, când unele posturi de televiziune tirajează foarte intens falsuri. Este regretabil când jurnaliștii nu-și înțeleg meseria și deviază de la bunul simț și de la toate normele deontologice și de la toate reglementările juridice ale profesiei”, a declarat Olga Guțuțui.

Monitorizarea s-a făcut în perioada 20 – 30 octombrie 2016, înainte de primul tur de scrutin.