Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca de comitere a neglijenţei în serviciu, soldată cu decesul unei persoane.

Cauza penală a fost pornită în martie curent, după ce în acţiunile fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca au fost constatate grave abateri de la legislaţie.

Astfel, conducând urmărirea penală pe faptul violenţei în familie, comisă de un localnic, care în perioada 2012 – 2014, sistematic îşi bătea soţia şi copilul minor, fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca de fiecare dată a dispus suspendarea urmăririi penale şi cercetarea agresorului în stare de libertate. Decizia acestuia de a suspenda urmărirea penală era motivată prin faptul că bărbatul este grav bolnav, nu este posibilă investigarea cazului cu participarea lui şi respectiv, nu poate fi finalizat dosarul.

După ani de maltratări şi agresiuni suportate de victimă, procurorul l-a deferit pe soţul acesteia justiţiei abia în vara anului 2014, atunci când femeia deja a decedat, în rezultatul loviturilor de ciocan, aplicate de către soţ. În iulie 2014, inculpatul a fost condamnat pentru violenţă la 15 ani închisoare.

Potrivit anchetei, în toate cazurile de suspendare a urmăririi penale, deciziile procurorului au fost neîntemeiate, bazate pe probe inexistente la acel moment, care nu-i permiteau adoptarea unor asemenea soluţii.

La sfârşitul lui 2014, procurorul a fost eliberat din funcţie. Cauza penală de învinuire a acestuia a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Basarabeasca, iar dacă va fi recunoscut culpabil, el riscă închisoare de până la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.