Protocolul privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, semnat în data de 6 octombrie la Chişinău, în cadrul întrevederii între premierul ucrainean, Volodimir Groisman şi şeful Cabinetului de miniştri, Pavel Filip, urmează să fie aprobat de către Executiv.

Acordul între Guvernele Republicii Moldova şi Ucraina prevede controlul în comun al persoanelor, a mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Mai exact la punctele de trecere Criva-Mămăliga, Larga-Kelmenţî, Briceni-Rossoaşanî, Pervomaisc-Cuciurgan, Palanca-Maiaki-Udobnoe şi Giurguleşti-Reni, scrie trm.md.

Scopul acestui acord este asigurarea securităţii la frontiera de stat dintre Moldova şi Ucraina. Documentul este valabil pentru o perioadă de cinci ani.

Un alt proiect de lege care se află pe ordinea de zi a Guvernului prevede constituirea echipelor mixte de patrulare a frontierei de stat între ţara noastră şi România. Patrularea comună este practicată de majoritatea ţărilor europene, în special de state situate la frontierele externe ale Uniunii Europene.