Organizaţiile neguvernamentale din Moldova vor fi constituite şi înregistrate conform standardelor europene. Asta după e Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, proiectul Legii cu privire la ONG-uri. 

“Astăzi a fost adoptat un nou cadru legal legat de ONG-uri. Sunt incluse o serie de inovaţii ce ţin de forma de organizare juridică a acestor instituţii. Urmează să se lucreze cu societatea civilă, astfel ca să reuşim să aprobam proiectul şi în lectura a doua”, a declarant preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Documentul votat de Parlament elimină restricţiile teritoriiale curente de activitate (locale, regionale, naţionale), dar şi cele care vizează anumite categorii de persoane, cum ar fi funcţionari publici, persoanele ocrotite, nerezidenţii, persoanele juridice, care în prezent nu pot fi fondatori, membri sau conducători în organizaţiile necomerciale.

De asemenea, legea interzice implicarea ONG-urilor în politică. Organizaţiile nu pot fi finaţate de partide direct sau indirect şi nici nu pot presta servicii gratuit pentru formaţiunile politice. În cazul în care vor fi admise astfel de încălcări, legea prevede sancţiuni.

Legea mai prevede că unele organizaţii vor beneficia de mecanismul de desemnare procentuală. Pentru asta ele trebuie să desfăşoare activităţi de utilitate publică, să activeze de cel puţin un an până a solicita acest drept şi nu are datorii la bugetul public. Banii pot fi utilizaţi pentru acoperirea cheltuielilor administrative. ONG-urile care nu vor raporta utilizarea banilor, vor fi private de acest sprijin pe o perioadă de doi ani.