În primele zece luni ale anului, în Republica Moldova s-au produs peste două mii de accidente rutiere, soldate cu peste 200 de oameni morți şi alți 2500 ˗răniți. Faţă de perioada similară a anului 2017, se atestat o ușoară creștere a numărului accidentelor în trafic, dar şi o micşorare uşoară a numărului persoanelor decedate și a celor care au suferit traumatisme.

Datele sunt prezentate de către Inspectoratul Naţional de Patrulare şi Agenţia Naţională de Sănătate Publică, în contextul Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulație, transmite IPN, citată de Radio Chişinău.

Cele mai multe accidente se produc din cauza vitezei neajustate în condiţiile de vizibilitate redusă, neacordării priorității pietonilor și altor vehicule. Alte cauze ale accidentelor sunt: neasigurarea la schimbarea benzii sau direcției de mers, virajul incorect, traversarea neregulamentară de către pietoni, nerespectarea distanței dintre vehicule, starea de ebrietate, depășirea limitei de viteză etc.

Potrivit poliţiei, în 2017, faţă de 2016, numărul accidentelor rutiere, cu implicarea conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate alcoolică, s-a micșorat cu 32,82%.

O analiză asupra accidentelor rutiere produse inclusiv la nivel global arată că leziunile căpătate sunt principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani. Ţările cu venituri mici și medii înregistrează 90% din decesele produse pe drumurile internaţionale, deşi dețin doar 54% din vehiculele din lume.

Aproape jumătate dintre cei decedați sunt pietoni, bicicliști și motocicliști.

Dacă nu vor fi întreprinse acţiuni, accidentele rutiere ar putea fi a șaptea cauză principală de deces până în 2030.

Starea de ebrietate la volan creşte dramatic riscul de accidentare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să fie reglementată concentrația de ≤ 0,05 g/dl pentru populația generală și ≤ 0,02 g/dl pentru șoferii tineri și începători. Însă, doar 34 de țări, 29% din populația lumii, au reglementări legislative privind consumul de alcool în timpul conducerii.

La nivel mondial, urmare a accidentelor rutiere, 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an.

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie se marchează în 2018, în data de la 18 noiembrie, a treia duminică a lunii noiembrie.