Şase persoane din raioanele Anenii Noi, Soroca, Glodeni, dar şi din municipiile Bălţi şi Chişinău au murit, de la începutul sezonului rece, în urma complicaţiilor provocate de gripă.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică  /ANSP/, Olesea Croitor, a precizat că, în majoritatea cazurilor, persoanele s-au adresat tardiv la medic, încercând să se trateze acasă și nu au fost vaccinate contra gripei, scrie Moldpres.

„În perioada 1 octombrie 2018-20 ianuarie 2019, pe teritoriul ţării au fost înregistrate 271 cazuri de gripă, 124768 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 6928 cazuri de infecții respiratorii acute severe”, a spus Croitor.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a organizat astăzi o ședință a Comisiei pentru situații excepționale în care s-a discutat situația epidemiologică prin gripă şi s-a decis sporirea măsurilor de control la nivel naţional. Membrii comisiei au dispus reprofilarea paturilor în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor de gripă, în cazul agravării situației epidemiologice, și intensificarea măsurilor de control și intervenție, în special în municipiul Chișinău. De asemenea, s-a decis ca toate instituțiile medicale din ţară să fie asigurate cu medicamentele necesare pentru tratarea bolnavilor de gripă.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, activitatea gripală continuă să crească în regiunea europeană. Un număr mare de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal se înregistrează în România şi Ucraina.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.