Militanții Statului Islamic au părăsit Siria pentru a se deplasa în Europa, unde ar putea comite atentate. Avertizarea vine din partea Centrului de Coordonare pentru Analizarea Ameninţărilor din Belgia (OCAM), care a trimis un mesaj intern tuturor secțiilor de poliție din țară.

„Combatanți (islamiști) ar fi părăsit Siria cu aproximativ o săptămână și jumătate în urmă pentru a ajunge în Europa via Turcia și Grecia, cu barca, fără pașaport. Aceștia s-au separat în două grupuri, unul spre Belgia și altul spre Franța, pentru a merge și comite atentate în grupuri de doi”, se menționează în mesaj.

Militanții islamiști s-ar afla deja în posesia armelor necesare și acțiunea lor ar fi iminentă.

În ceea ce privește amenințarea pe teritoriul belgian, trei obiective sunt menționate, în special: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant al unui lanț american fast-food și o țintă polițienească de tipul unui comisariat.

De altfel, pe fondul menținerii de către OCAM a nivelului 3 de alertă teroristă în Belgia, Centrul de criză de la Bruxelles a recomandat de săptămâna trecută autorităților administrative și celor de pe întregul teritoriu să ia în considerare posibilitatea de a menține, amâna sau anula evenimente majore pe teritoriul localităților lor.

Potrivit directorului OCAM, Paul Van Tigchelt, lista cu potențiale ținte este cu mult mai mare, printre acestea figurând Familia Regală, mai mulți miniștri, porturi și aeroporturi, mijloace de transport, peste 15 ambasade și sedii de organizații europene și internaționale, adunări masive de persoane în cadrul Euro 2016.