Noul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a venit cu un avertisment în adresa judecătorilor legat de măsura de arest preventiv. Acesta a invocat că, potrivit legislației europene, arestul preventiv aste aplicat în cazuri excepționale, norma fiind ca persoanele să fie cercetate în stare de liberate. Declarațiile au fost făcute în contextul demiterii de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a judecătorului care l-a plasat în arest pe Andrei Braguța, care ulterior a decedat în penitenciar.

„Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecătorul care l-a plasat nemotivat în arest preventiv pe Andrei Braguța. Folosesc acest prilej pentru a reaminti tuturor judecătorilor responsabili de exercitarea controlului judiciar asupra măsurilor preventive: potrivit art. 5 CEDO și practicii Curții Europene, arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepțională (!), regula fiind judecarea în stare de libertate”, a scris ministrul Alexandru Tănase pe pagina sa de facebook.

Judecătorul Iurie Obadă, responsabil de plasarea sub arest a lui Andrei Braguța, a trebuit să dea explicații astăzi pentru decizia sa. Magistratul a spus în apărarea sa că în starea în care era Brăguța, acesta prezenta pericol pentru sine și cei din jur.