Ambasada Ungariei în Moldova, de la 1 iulie, va începe să acorde şi vize în Franţa. Despre aceasta a anunțat șeful Secţiei consulare, Gyula Levente Sass, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Gyula Levente Sass, în anul 2013, 18 mii de cetăţeni au depus cereri de obţinere a vizei, în 2014 – 5 mii, în 2015 – o mie, iar în prezent au fost recepţionate circa 300 de cereri.

„Circa o jumătate din populaţia Moldovei încă deţine paşapoarte simple, nu biometrice. În legătură cu aceasta, ei nu pot beneficia de regimul liberalizat de vize în state UE. Cel mai des, vizele sunt solicitate de pensionari sau diferite delegaţii, studenţi”, a spus diplomatul.

Oficialul a atras atenția și asupra creşterii cererilor de vize din partea locuitorilor Transnistriei.

„Perioada de perfectare a actelor durează până la 10 zile şi poate fi prelungită până la 30 de zile, dar, de regulă, Centrul Comun de Vize de pe lângă Secţia Consulară a Ambasadei Ungariei în Moldova oferă cetăţenilor un răspuns în decurs de cinci zile”, a spus şeful Secţiei consulare.

La rândul său, consulul Franţei în Moldova, Bernard Etinof, a precizat că Ambasada Franţei în România va acorda vize pe termen lung, iar Consulatul Franţei în Moldova vize pe termen scurt.

24h.MD amintește că Centrul Comun de Vize s-a deschis în Moldova în primăvara anului 2007. Acum, la Centru sunt perfectate vize pentru cetăţenii Moldovei în 17 ţări.