Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat și aprobat, în ședința de astăzi, amendamentele la proiectul legii cu privire la tichetele de masă. Inițiativa aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu și a fost votată, în prima lectură, la 7 iulie curent de majoritatea deputaților prezenți. Proiectul prevede instituirea unui mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă. Suma va fi un supliment la salariul de bază, iar valoarea acestora urmează a fi indexată anual, în funcție de inflație.

Totodată, tichetele de masă sunt destinate doar pentru a fi folosite în cantine, cafenele, restaurante sau pentru procurarea produselor alimentare în unitățile comerciale și de alimentație publică. Este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului. Potrivit autorului, inițiativa vizează inclusiv luptă împotriva salariilor în plic și a evaziunii fiscale, iar astfel de sisteme funcționează din 1954 în foarte multe țări europene, inclusiv Italia, Franța, Cehia, Ungaria, România etc.

În aceeași ședință, deputații au aprobat, în prima lectură, un șir de modificări și completări la Codul muncii al Republicii Moldova. Acestea presupun completări ce reglementează obligațiile de bază ale salariatului de a informa de îndată angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu, ceea ce va avea ca efect responsabilizarea și disciplinarea salariaților.

La fel, se propune ca ținerea registrului de evidență al contractelor individuale de muncă să devină opțională pentru angajator. De asemenea, angajatorul nu va avea obligația să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă.

Alte modificări reglementează concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, actualmente acesta este până la 6 ani. Totodată, Codul muncii va fi completat cu un articol nou care va defini încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Acestea se referă la primirea și eliberarea de bunuri și mijloace bănești, fără perfectarea documentelor necesare, folosirea în scopuri personale a banilor, bunurilor aflate în gestiunea angajatorului, refuzul de a efectua examenul medical, atunci când acesta este obligatoriu, precum și cauzarea unui prejudiciu material ce depășește cinci salarii medii lunare pe economie. Proiectele urmează a fi dezbătute în plenul Parlamentului.