Moldovenii care nu respectă legislaţia vor plăti amenzi mai mari de 2,5 ori. Un proiect de lege, în acest sens, a fost aprobat de Guvern. Astfel, o unitate convenţională, care în prezent este de 20 de lei, va fi stabilită în mărime de 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta.

După cum informează 24h.MD, pentru 2016, cuantumul salariului mediul lunar pe economie a fost stabilit în mărime de 5050 de lei. Respectiv, unitatea convenţională va avea valoarea de 50,5 lei.

Ministerul Justiţiei susţine că astfel va fi ajustat cadrul legal punitiv la realităţile economico-financiare din prezent. Unitatea convenţională a fost stabilită în mărime de 20 de lei încă din 2003.

Acelaşi proiect de lege prevede modificarea mecanismului de calcul a proporţiilor mari şi deosebit de mari la aprecierea gradului prejudiciabil al infracţiunilor – se propune calificarea drept proporţii mari a cuantumului echivalent cu 20 de salarii medii lunare pe economie, iar pentru proporţiile deosebit de mari – 40 de salarii medii lunare pe economie.

Pragul minim al amenzii contravenţionale va creşte de la 150 la 500 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 500 la 1500 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice cu funcţie de răspundere şi persoanele juridice.

Totodată, pragul maxim al amenzii penale va fi majorat de la 1000 la 3000 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 10000 la 20000 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice care au comis infracţiunea din interes material, iar de la 20000 la 60000 pentru persoanele juridice.

Proiectul Ministerului Justiţiei propune şi recalificarea limitelor gradului minim a concentraţiei de alcool în sânge – de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi, respectiv, concentraţia de alcool în aerul expirat – de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l. De asemenea, va fi redus pragul gradului avansat al concentraţiei de alcool care va fi de 0,5 g/l în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat.

Proiectul de lege urmează să fie pus la vot şi în Parlament.