Cunoscutul analist politic Nicolae Negru spune că ONG-urile trebuie să iasă azi la discuții pe marginea votului uninominal. De altfel, strategia aleasă de a se opune este una greșită.

„Unele partide extraparlamentare, mici, au și îmbrățișat ideea uninominalului, sperând să ajungă pe această cale în Parlament. De aceea, refuzul societății civile, al partidelor de a discuta sistemul uninominal nu pare a fi o strategie corectă. Mai ales ONG-urile care oricum se așază la masă cu guvernarea pentru a revizui Codul Electoral, de ce nu ar demonstra că sistemul electoral actual este mai bun și nu de aceea fiindcă nu-i convine lui Plahotniuc, ci fiindcă asigură o reprezentativitate aproape adecvată realității în Parlament, inclusiv a transnistrenilor. Un argument e și faptul că sistemul electoral pe liste de partid este adoptat, într-o formă sau alta, de marea majoritate a statelor europene”, scrie acesta editorialistul într-un comentariu pentru Ziarul Național.

Mai mult, despre cei care azi se opun inițiativei PDM, pornind cu PPDA, Nicolae Negru spune că se pomenesc în situație jenantă, așa cum anterior susțineau și promovau pe larg ideea.

„PPDA, al cărui lideri au votat în PMAN, în ianuarie 2016, ca nu numai președintele, ci și deputații să fie aleși „de popor”, se pomenesc acum într-o situație jenantă. Și PLDM, și PSRM s-au angajat cândva să lupte pentru un sistem electoral mixt, ca o jumătate din deputați să fie aleși pe liste de partid, iar cealaltă – pe circumscripții uninominale. Doar PL și PCRM, conduse de „lupi bătrâni” nu au cochetat cu această idee”, opinează Negru.

Amintim că președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat luni inițierea modificării sistemului electoral din țară. Democraţii mai vor ca cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu-și respectă promisiunile, iar diaspora să aibă proprii reprezentanți în Parlament. La scurt timp reacții au început să apară.

Un sondaj realizat de compania Intellect Group arată că aproape 80 la sută dintre cei intervievați s-au pronunțat pentru vot uninominal.