O organizație care luptă pentru mai bine în lume a ajuns în atenția presei. Din nou. Anul acesta s-a aflat că la conducerea Amnesty International au loc modificări. Secretarul general al organizației, Kumi Naidoo, a anunțat că cinci din cei șapte membri ai Direcției Generale se vor retrage. La baza deciziei stă o analiză independentă, comandată de către organizația pentru drepturile omului cu sediul la Londra, după ce doi angajați s-au sinucis în ultimul an.

În mai 2018 un angajat cu experiență în cadrul organizației s-a sinucis la biroul Amnesty din Paris. În scrisoarea de adio, bărbatul făcea referire la presiuni insuportabile la locul de muncă. Câteva săptămâni mai târziu, o angajată tânără, de la biroul din Geneva, și-a pus capăt zilelor. Secretarul general Kumi Naidoo a anunțat consecințe încă din luna februarie a acestui an, înaintea publicării raportului.

În document se vorbește despre un climat de lucru „toxic“, despre stres, neîncredere, „strategii de conducere bazate pe mobbing și umilire în public a angajaților“, stimă scăzută și o dinamică „noi contra ei“ între management și restul personalului. Angajații chestionați au mai relatat despre abuzuri și discriminare. Aproape 40% din cele 475 de persoane intervievate susțin că au ajuns să sufere de afecțiuni psihice sau fizice în urma activității lor în cadrul organizației. Eforturile Amnesty International de îmbunătățire a condițiilor pentru angajați ar fost „ad-hoc, selective”, se mai spune în raport.

Conrtinuare pe www.dw.com