Armata şi muniţiile Federaţiei Ruse trebuie să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. Declarația a fost făcută de ministrul apărării, Anatol Șalaru, în cadrul Reuniunii miniștrilor Apărării ai țărilor aliate și partenere NATO în formatul Platformei de Interoperabilitate, la Varșovia, transmite 24h.MD.

Astfel, în discursul său, Anatol Șalaru a cerut ajutorul țărilor NATO pentru a evacua armata şi muniţiile Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

„De 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse. Vă adresăm rugămintea de a ne susţine în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate”, a declarat Șalaru, la Varșovia.

Totodată, acesta a reiterat faptul că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul NATO în procesul de dezvoltare a capacităților de apărare și a dat asigurări că țara noastră va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere al alianţei.

„Faptul că ţara noastră este, din punct de vedere constituţional, un stat neutru nu înseamnă că nu există fronturi deschise de confruntare pe palier non-militar. Propaganda, măsurile economice, nesoluţionarea dosarului transnistrean şi staţionarea trupelor ruse rămân motive constante de îngrijorare”, a mai spus Șalaru.