În premieră, la summit-ul NATO de la Varșovia, cel mai important eveniment de după încheierea războiului rece, un paragraf întreg a fost dedicat Republicii Moldova. Anatol Șalaru, ministrul Apărării, s-a arătat optimist în legătură cu acest fapt.

„Este cel mai important eveniment de la încheierea războiului rece și a fost dedicat situaței din flancul de est al NATO, despre pericolele Federației Ruse”, a declarat Anatol Șalaru.

Potrivit acestuia, Moldova a cerut retragerea trupelor Rusiei din Transnistria (militarii, nu pacificatorii) și înlocuirea pacificatorilor cu o misiune civilă de menținere a păcii sub mandat ONU.

„Am solicitat sprijinul pentru evacuarea armatei 14. Nu e vorba de forțele de pacificare. Am solicitat sprijinul pentru înlocuirea acestei misiuni cu o pacificatori civili sub egida ONU. Pot fi și ruși, dar să fie civili. Trupele de pacificare au avut cazuri când au omorât oameni, civili ceea ce este exclus pentru o misiune de pacificare”, a adăugat acesta.

Șalaru a mai menționat că a mai avut mai multe întâlniri cu lideri și șefi de state și a mulțumit SUA, României și Poloniei pentru sprijinul acordat.

Amintim că summit-ul NATO din 2016 a avut loc în perioada 8-9 iulie, la Varșovia.