Frauda bancară va fi recuperată de către o echipă mixtă formată din mai multe instituţii din ţară, dar şi de peste hotarele ţării. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei ediţii speciale la Moldova 1. Potrivit speakerului, echipa urmează a fi condusă de către un procuror detaşat special pe acest caz.
„Vom face o apelare către procurorul general pentru a fi nominalizat un  procuror special pe cazurile de recuperare a fraudei bancare de peste hotare, care împreună cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, inclusiv Kroll și alte agenții, să începe din recuperarea bunurilor infracționale de peste hotare”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit speakerului, scopul autorităților pentru anul 2018 este de a recupera cât mai mult și cât mai repede din fraudă, iar toți cei care se fac vinovați de aceasta – să răspundă.  „Noi ne propunem să colectăm în câțiva ani absolut tot și toți cei care au vina lor și au participat fraudă să fie trași la răspundere. Deja sunt dosare foarte multe dosare complexe cu nume și renume în justiția moldovenească. Să fie duse la capăt condamnările, iar statul să recupereze cât mai repede din fraudă”, a mai declarat Andrian Candu.

Anul 2018 a fost un an favorabil și bun, în special în ceea ce privește reușitele guvernării întru implementarea reformelor, dar și a condițiilor impuse de către partenerii de dezvoltare. Astfel, în ceea ce privește asistența macrofinanciară oferită Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, potrivit speakerului Andrian Candu, din cele 28 de condiții impuse de către UE, până la sfârșitul anului Republica Moldova a îndeplinit toate cele zece condiții legate de prima plată. „În ianuarie urmează să vină misiunea care va evalua cum am îndeplinit cele zece condiții, cât de bine, după care va fi luată decizia de debursare a primei rate de 30 de milioane de euro”, a mai declarat șeful Legislativului.

Potrivit lui Andrian Candu, în acest an  s-a reușit îndeplinirea cu succes a tuturor angajamentelor pe care țara noastră le avea cu Fondul Monetar Internațional atât la nivel de acțiuni, cât și la nivel de condiții. „Nu este nicio restanță, noi am îndeplinit tot ceea ce trebuia să facem”, a punctat Andrian Candu.

Referindu-se la evenimentele care au marcat agenda politică în ultimele zile, cum ar fi refuzul șefului statului de a numi repetat miniștrii propuși de către Guvern, dar și posibilitatea instituirii interimatului funcției de președinte pentru a doua oară, speakerul a menționat că o soluție o va identifica Curtea Constituțională a Moldovei (CCM), care, potrivit lui Andrian Candu, este și garantul Constituției. „Noi vom exercita întocmai decizia CCM”, a declarat șeful Parlamentului.

Totodată, speakerul Andrian Candu a comentat și inițierea, de către un grup de inițiativă, a referendumului republican. „Cu regret, e previzibil rezultatul acestui referendum, care va fi un insucces. Alegerile parlamentare din 2018 vor fi realizate și desfășurate în baza sistemului mixt. Codul Electoral și felul alegerilor nu poate fi schimbat mai devreme de un an de zile de la ziua alegerilor”, a mai spus Andrian Candu.

În anul nou Parlamentul, potrivit șefului Legislativului, intră cu o listă de acțiuni și obiective mărețe. Între acestea se numără adoptarea pachetului de legi legate de mass-media, a unui nou regulament al Parlamentului cu elementul de etică a deputaților, dar și altele. „Este scopul meu ca în următoarea sesiune să reușim să votăm un Cod al Parlamentului, dar și să reușim să optimizăm la maxim și cheltuielile și personalul pentru a avea un Parlament eficient și deschis către cetățeni”, a mai declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Sursa: trm.md