Publicația americană „The Daily Caller” a publicat astăzi un editorial semnat de către Președintele Parlamentului Andrian Candu în care acesta vorbește despre lupta cu corupția în Moldova, precum și despre succesele pe care le înregistrează țara și guvernarea, aflându-se într-un moment crucial pentru istoria acesteia, scrie Hotnews.md, citat de 24h.MD.

Acesta începe prin a povesti despre protestele de la începutul anului care au fost un punct de turnură și au întors țara pe făgașul stabilității și al dezvoltării, pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. „Majoritatea reformatoare a legislatorilor a înțeles că Moldova, o fostă republică sovietică presată de Rusia să renunțe la visul său de a adera la Uniunea Europeană (UE), este în fața unui punct de turnură istorică: putem să curățim guvernarea noastră și să reîntoarcem încrederea cetățenilor. Ori, putem continua să alunecăm în haos, oferind un avantaj celor care vor să împingă țara înapoi, în sfera de influență a Rusiei”, scrie Candu.

Speakerul vorbește în editorialul său despre succesele înregistrate până acum, dar și despre hotărârea pe care o au autoritățile de a continua reformele pentru a face din Moldova o țară europeană. „Continuând hotărât reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE recent ratificat, noul guvern și coaliția pro-reformă din Parlament, condusă de Partidul Democrat din Moldova, a adoptat un plan agresiv de luptă împotriva corupției. Noi solicităm funcționarilor publici să-și declare averea și veniturile. Noi am mărit considerabil pedepsele pentru corupție. Am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor oferite de UE și alte surse internaționale. De asemenea, am înăsprit codul penal, am înființat funcția de procuror anti-corupție, precum și am consolidat independența luptătorilor cu corupția din prima linie – justiția și organele de aplicare a legii din Moldova”.

Candu oferă asigurări că, spre deosebire de cei care au fost la conducere până acum, actuala guvernare își întărește declarațiile prin acțiuni reale, scopul acesteia fiind asigurarea bunăstării populației, menținerea stabilității și mult-doritul vis al integrării europene. „Ca și alte țări aflate în proces de tranziție de la comunism la capitalism, am avut parte de prea multe începuturi nereușite în trecut, când politicienii au oferit vorbe goale în loc de schimbări, iar reformele declarate au fost abandonate la scurt timp. De data aceasta conștientizăm că în joc este pusă independența noastră națională și viitorul european. Și noi vom îndrăzni să nu eșuăm”, a subliniat Candu.