După expirarea a 45 de zile de la depistarea focarului de pestă porcină africană, Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi și Directorul General Adjunct, Vsevolod Stamati au efectuat o vizită în sateul Moșana, raionul Dondușeni, pentru a lua cunoștință de situația la zi.

Dat fiind că după expirarea termenului prescris conform metodologiei de luptă cu pesta porcină, n-au fost înregistrate alte cazuri de îmbolnăvire a animalelor, s-a convenit, de comun acord cu reprezentanții consiliului raional, de a ridica restricțiile de circulație, iar pentru a se convinge că virusul pestei porcine africane-i lichidat, în încăperi au fost populați purcei sănătoși.

„Dacă totul va fi bine, atunci vom fi convinşi că virusul a dispărut pentru totdeauna. Asta e procedura, dacă vom reuşi, vom fi una din primele ţări care a reuşit să înlăture focarele definitiv”, a afirmat Directorul General al ANSA, Gheorghe Gaberi. Potrivit lui Vsevolod Stamati, timp de 14 zile animalele vor fi monitorizate, iar periodic vor fi prelevate probe de sânge pentru a vedea dacă porcinele nu au contactat virusul.

Directorul Geheral ANSA a atenționat că pentru a evita apariţia noilor focare de pestă porcină, cetăţenii nu trebuie să cumpere carne de porc din Ucraina. Iar punctele de frontieră cu țara vecină sunt monitorizate și în continuare.

Amintim, că cele două focare de pestă porcină au fost depistate în satele Moşana şi Cernoleuca, la sfârșitul lunii septembrie. Zece porci au pierit după ce au contactat virusul.