Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor se declară îngrijorată de creșterea alarmantă a numărului cazurilor de import și comercializare a pesticidelor și produselor fitosanitare contrafăcute.

Mihail Negrescu a menționat că pentru a evita cazurile de intoxicații, este necesar de a atrage atenția asupra unor principii de bază la alegerea pesticidelor. Astfel, procurarea pesticidelor se va face doar din locuri autorizate și magazine specializate. Este strict interzisă comercializarea pesticidelor  în puncte ambulante, strazi sau tejghele în piață.  Pesticidele din piețe sau străzi sunt contrafăcute, ilegale și periculoase. Produsele controfăcute au efecte adverse asupra sănătății umane, dat fiind faptul că în componența acestora intră și coformulanți ale căror riscuri sunt imprevizibile.  De asemenea, este interzisă reambalarea pesticidelor în ambalaje menajere pentru a evita riscul de a fi manipulate de către copii.

Produsele de uz fitosanitar originale, în afară de faptul că sunt comercializate doar în magazine agricole, mai au caracteristici distincte de ambalare și etichetare. Un produs autentic are imprimat numărul lotului și data producerii. Un produs autentic este în mod obligatoriu etichetat în limba de stat. Etichetele la produsele contrafăcute sunt în limbi străine, în cele mai dese cazuri în limba ucraineană. Deasemenea, informația de pe etichetele produselor contrafăcute este una insuficientă pentru a asigura o aplicare inofensivă.

Primăvara și vara, inspectorii ANSA sunt antrenați în activități de combatere a comerțului stradal cu pesticide, împreună cu colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, în 2016 au fost întocmite 96 de procese verbale de constatare a contravențiilor.  Din 2017 produsele extrase de pe piață vor fi plasate în depozite speciale din contul persoanelor culpabile, care în afara de amenzile de prevăzute de lege vor achita și arenda depozitelor sus- menționate, conform art.16 al legii Nr.119 din 22.04.2004.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă producătorii mici, care cresc produse de origine vegetală în grădinile din fața casei, să apeleze doar în cazuri extreme la utilizarea pesticidelor și doar echipați corespunzător pentru a nu permite cazurile de intoxicare  și să folosească preponderent măsuri biologice de combatere a dăunătorilor.