Serviciile medicale oferite în cadrul Programului național „Un doctor pentru tine”, care a fost reluat la propunerea președintelui țării, Igor Dodon, sunt absolut gratuite. În acest an, aproape 80 de mii de persoane urmează să primească îngrijiri medicale gratuite în cadrul acestui proiect. 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că necesitatea reluării programului ”Un doctor pentru tine” a fost determinată și de solicitările multiple care au venit din teritoriu. Programul include sreeningul mamar și pulmonar, consultația gratuită din partea medicilor specialiști și tratamentul stomatologic pentru copii.

”În acest an de serviciile de asistență medicală stomatologică vor beneficia 8 mii de copii, screeningul mamar – 14 mii de femei și cel pulmonar – 50 de mii de persoane”, a declarat ministrul.

Consultația medicilor specialiști va fi realizată în funcție de lipsa acestora în raioanele concrete unde se va merge. Prioritar, în acest an, ”Un doctor pentru tine” va merge în raioanele care nu au fost acoperite anul trecut. Totodată, s-au luat în calcul și grupurile de risc din anumite regiuni ale țării.

Ministrul Sănătății a reiterat că oamenii deserviți în cadrul proiectului nu vor plăti niciun ban din buzunar, toate cheltuielile sunt prevăzute în buget.

”Nu se aplică nicio taxă, este un serviciu gratuit care este acoperit de Programul unic de asistență medicală”, a menționat Dumbrăveanu.

Rezultatele implementării programului ”Un doctor pentru tine” până în prezent vorbesc de la sine. În cadrul screeningului pulmonar au fost depistate cu patologii 6237 de persoane, în cadrul sreeningului mamar au fost documentate 52 de cazuri de cancer și 253 de cazuri de tumori benigne.

Acest proiect a fost lansat în anul 2018, dar la indicația fostului premier, Maia Sandu, a fost întrerupt. Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, la sfârșitul anului trecut, despre relansarea Programului ”un doctor pentru tine”