Executivul a aprobat, ieri, Regulamentul privind sistemul de alertă precoce și răspuns rapid pentru prevenirea, controlul bolilor transmisibile și a evenimentelor de sănătate publică. Documentul are ca scop instituirea unui sistem de alertă viabil, necesar pentru depistarea precoce a riscurilor de îmbolnăvire și limitarea răspândirii bolilor transmisibile.

Regulamentul prevede o serie de acţiuni de informare, consultare și cooperare, ce urmează a fi întreprinse de către autorități, în situaţiile de criză, printre care, schimbul permanent și rapid de informații, inițierea investigațiilor epidemiologice și cercetărilor de laborator, diminuarea impactului și lichidarea consecințelor. Totodată, documentul stabileşte necesitatea informării populației privind metodele de protecție individuală, indiferent de nivelul de alertă și promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor, până la anularea situației de urgență.

Sistemul de alertă precoce și răspuns rapid reprezintă o parte integrată a sistemului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică, fiind destinat menținerii siguranței și a securității sănătății populaţiei.