Parlamentul European a aprobat marți acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Decizia a fost luată în ședința la Bruxelles.

Astfel, din asistenţa totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant şi 60 de milioane sub formă de împrumut. Aceste mijloace financiare vor completa resursele furnizate de Fondul Monetar Internațional (FMI) şi alte instituţii multilaterale. Țara noastră va trebui să respecte condițiile privind mecanismele democratice eficiente, se menționează într-o declarație comună a Parlamentului, Consiului și Comisiei Europene:

„În contextul inițiativelor legate de modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană sublinează că pentru a beneficia de asistența macro-financiară, țara beneficiară trebuie să respecte condițiile privind mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit, respectarea statului de drept, dar și a drepturilor omului. Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza îndeplinirea acestei precondiții de-a lungul ciclului de acordare a asistenței macro-financiare și, în acest fel, vor urmări cu o deosebită atenție dacă autoritățile din R.Moldova iau în considerație recomandările partenerilor internaționali relevanți (în special Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR)”, se arată în declarație.

Europarlamentarii au discutat luni seara subiectul acordării suportului macrofinanciar Republicii Moldova. Europarlamentarul Andi Cristea a ținut să sublinieze importanța susținerii Republicii Moldova pe care implementării reformelor și a integrării europene, țara noastră fiind o prioritate pentru UE.

„Daca Republica Moldova este pe ordinea de zi, este pentru ca această țară ramâne o prioritate pentru UE. Republica Moldova se bucura de sprijinul a 4 grupuri politice din acest Parlament în drumul sau către reformă. Dorim să sprijinim Republica Moldova în drumul de integrare la UE. S-au înregistrat progrese odata cu începutul mandatului actual”, a declarat Andi Cristea.

De menționat că liderii unor partide de opoziție de la Chișinău le-au solicitat oficialilor europeni să nu acorde asistența în sumă de 100 milioane de euro Republicii Moldova din cauza proiectului de modificare a sistemului electoral. Ieri, raportorul pe acest subiect, europarlamentarul Sorin Moisă, a ținut să sublinieze că în condițiile actuale, este mai important de asigurat utilizarea corectă a banilor, decât subiectul modificării sistemului electoral în Moldova.