Ministerul Apararii al Republicii Moldova a anuntat cu putin timp in urma ca Armata Nationala nu se implica in criza si va ramane in afara jocurilor politice, transmite protv.md.

“Conform Art.108 (1) din Constitutia Republicii Moldova, Fortele Armate sunt subordonate exclusiv vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a independentei si a unitatii, a integritatii teritoriale a tarii si democratiei constitutionale.

In acelasi timp, conform legii nr.345 cu privire la apararea nationala: Conducerea sistemului national de aparare este un atribut exclusiv si inalienabil al autoritatilor constitutionale ale statului. Atat timp cat nu exista certitudine clara in situatia politica din tara, Armata Nationala se subordoneaza doar ordinii constitutionale.

Armata Nationala isi continua activitatea in mod obisnuit, nu se implica in criza si va ramane in afara jocurilor politice.

Pentru a reduce riscul unei escaladari, conform regulamentelor interne aplicabile in situatii speciale, accesul in toate unitatile militare si institutiile Ministerului Apararii sunt interzise pentru oricine in afara personalului institutiei, pe termen limitat, in functie de evolutia situatiei”, se arata in comunicat publicat pe pagina de Facebook al ministerului apararii.