Parlamentul depune eforturi susținute pentru realizarea restanțelor din Foaia de parcurs, pe parcursul următoarelor săptămâni, transmite 24h.MD, cu referire la un comunicat de presă al Parlamentului Republicii Moldova.

Este vorba despre adoptarea cadrului instituțional și regulator privind instrumentele legale pentru crizele bancare sistemice și legislația specială cu privire la depozitarul central.

La acest subiect, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a discutat cu echipa de experți a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care se află în vizită la Chișinău, în perioada 5-15 iulie 2016.

Discuția s-a axat, punctual, pe stadiul implementării strategiei de reformă a sectorului financiar-bancar și etapele la care se află elaborarea și adoptarea legislației privind crearea unor noi instrumente de reglementare și supraveghere pentru Banca Națională a Moldovei, în contextul consolidării independenței instituției și a domeniului bancar.

Andrian Candu și Ivanna Vladkova-Hollar au remarcat importanța stabilirii, împreună cu conducerea BNM, a unei liste de acțiuni-cheie care urmează a fi întreprinse până la finele sesiunii de primăvară a Parlamentului, dar și pe parcursul următoarelor luni, ținând cont de complexitatea și volumul mare al noii legislații bancare.

Președintele Parlamentului a informat echipa de experți ai FMI despre evoluțiile procesului de selectare a candidaților la funcția de membri ai Consiliului de supraveghere. Andrian Candu a dat asigurări că Parlamentul sprijină plenar BNM în finalizarea procesului de consolidare a capacităților interne.

„Semnarea unui nou Acord cu FMI este foarte importantă atât pentru recuperarea încrederii cetățenilor și a partenerilor externi, cât și pentru asigurarea stabilității durabile a țării. Parlamentul și Guvernul vor lucra în continuare în echipă pentru a realiza în termen angajamentele de care depinde semnarea unui nou acord, în paralel cu implementarea reformelor-cheie în domeniile justiției, luptei anticorupție, energetic”, a subliniat Președintele Parlamentului. Andrian Candu a evidențiat faptul că expertiza și monitorizarea din partea FMI, în cadrul unui nou acord, va contribui la asigurarea succesului reformelor inițiate.