Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a instituit, de astăzi, regim de administrare specială asupra companiei de asigurări ASITO. Asta după ce, pe 1 iulie, administraţia companiei a depus la CNPF o solicitare de retragere a licenţei.

Potrivit directorului ASITO, Andrei Lupyr, acţionarii firmei consideră nejustificată prezenţa în continuare a Asito pe piaţa asigurărilor, din cauza unor atacuri împotriva companiei şi imposibilitatea de a-şi gestiona activele.

„Este absolut prematur a anunţa despre încetarea activităţii companiei Asito, odată ce a fost depusă o astfel de cerere. Chiar şi în condiţiile când o companie de asigurări depune cererea de retragere a licenţei, entitatea dată este impusă să-şi onoreze obligaţiunile faţă de fiecare dintre clienţii săi”, a explicat CNPF.

Precizăm că, în 2015, conducerea firmei a decis să-şi înstrăineze cel mai important activ al său, adică sediul în valoare de 136 de milioane de lei. Această decizie a stârnit îngrijorarea conducerii Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto, care declara atunci că această tranzacţie ar putea prevesti un cutremur pe piaţa asigurărilor din Moldova.

Totodată, recent, la ASITO a fost deschis un dosar de tentativă de delapidare a mijloacelor financiare ale companiei în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. Acum două zile, directorul financiar adjunct al ASITO a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.