Polița de asigurare va putea fi achitată on-line, prin post terminal sau la oficiile poștale, iar statutul de persoană asigurată va fi acordat și suspendat în baza unui nou Regulament, aprobat astăzi de executiv, transmite Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

Documentul stabilește condițiile de acordare/suspendare a statutului de persoană asigurată, precum și criteriile de prioritizare în cazul atribuirii persoanei fizice la mai multe categorii de plătitori ai primelor de asigurare. Potrivit Regulamentului, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate, celor asigurate de Guvern și cetățenilor care își procură individual polița de asigurare obligatorie de sănătate. În cazul neachitării primei vor fi aplicate penalități. Totodată, ar putea fi suspendat statutul de persoană asigurată, scrie Moldpres.

La înregistrare, CNAM va atribui fiecărei persoane un număr de asigurare obligatorie, care va fi introdus în Registrul de evidență a persoanelor asigurate. În acest mod, în baza numărului de asigurare, dar și a numărului de identificare de stat (IDPN) va fi realizată evidența tuturor persoanelor fizice.

În același timp, va fi simplificată procedura de raportare de către instituțiile abilitate de ținerea evidenței persoanelor asigurate de stat. Informațiile vor fi transmise către CNAM prin canale electronice, în regim on-line sau prin intermediul platformei de interoperabilitate. De asemenea, vor fi identificate mai ușor persoanele neasigurate, obligate să se asigure în mod individual.

Statutul de persoană asigurată poate fi verificat prin accesarea paginii web www.cnam.md. În urma modificărilor legislative aprobate recent, persoanele asigurate nu mai sunt obligate să prezinte polița pe suport de hârtie pentru a beneficia de servicii medicale.