Conducerea Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP) monitorizează situaţia epidemiologică privind infecţiile cu rujeolă şi se arată îngrijorată de epidemia înregistrată în Ucraina şi România.

Solicitat de Agenţie, directorul adjunct al CNSP în prevenirea și controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună, a specificat că situaţia din ţară, dar şi din statele vecine privind această infecţie, este monitorizată zilnic de epidemiologi.

„Situaţia devine şi mai îngrijorătoare datorită faptului că focarele de infecţii cu rujeolă se înregistrează în localităţile de la graniţa cu Republica Moldova. La Odesa, unde circulă zilnic sute de moldoveni, de la începutul anului, de rujeolă au murit două persoane. Şi în România numărul cazurilor este foarte mare. Din fericire, pe teritoriul ţării noastre până la momentul de față nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă şi, datorită ratei înalte de vaccinare, este foarte puțin probabil ca să izbucnească o epidemie”, a spus Furtună, citat de Moldpres.

El a specificat că unica formă de protecţie împotriva acestei infecţii este vaccinarea şi a venit cu un apel către toţi părinţii, care se declară împotriva vaccinării, să îşi modifice decizia şi să imunizeze micuţii. „Aceste infecţii imunodirijabile pot fi prevenite doar prin vaccinare, iar Moldova are stocuri suficiente de vaccin, rata de imunizare fiind de peste 95 la sută. În cazul unei eventuale epidemii, cei mai afectaţi ar fi copiii care nu au fost vaccinaţi”, a opinat epidemiologul.