Autoritățile de la Chișinău planifică deschiderea unor consulate onorifice în Italia, până la finele anului curent. Despre aceasta a comunicat Stela Stângaci, ambasadoarea Moldovei în Italia.

„Relațiile moldo-italiene au evoluat frumos. În momentul stabilirii relațiilor cu Italia s-a început practic de la zero, nu erau ambasade, nu erau niciun fel de acorduri. În această perioadă, s-a deschis Ambasada Republicii Moldova la Roma și există două consulate, la Milano și la Padova. Italia are ambasadă la Chișinău. Acum se muncește la consolidarea instituției consulatelor onorifice”, a comunicat diplomata.

Potrivit ambasadoarei, sunt în procedură câteva dosare și până la finele anului se dorește redeschiderea unui consulat onorific, dar și deschiderea altora la Florența, la Verona, la Torino și la Treviso, precum și în alte localități. Acum există și două camere de comerț, una moldo-italiană și alta italiano-moldavă, care aduc o contribuție valoroasă la dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

„Italia este un susținător important al parcursului european al Republicii Moldova fiind și un susținător important în momentul când urma să se ia decizia de a i se acorda Moldovei regim fără vize cu UE. Acum, Republica Moldova și Italia au 35 de acorduri bilaterale. A fost pusă o temelie bună juridică ce facilitează relațiile politice între cele două țări”, a remarcat ambasadoarea.

Potrivit Stelei Stângaci, Italia este un partener economic important al Republicii Moldova plasându-se pe locul trei la capitolul exporturi și importuri. „Anul trecut a fost o scădere ușoară a schimburilor comerciale, pe italieni i-a speriat un pic situația instabilă din țară. Dar am văzut că de la începutul anului curent situația se îmbunătățește. Italia este pe locul doi după numărul de investiții făcute și după numărul de întreprinderi mixte cu capital străin din Moldova”, a specificat diplomata.

Stela Stângaci a mai spus că în Italia există peste 70 de asociații de moldoveni, care în ultima perioadă se implică social, dezvoltă voluntariatul, acordă servicii de informare, și aceasta ajută la creșterea calitativă a diasporei moldovenești în Italia. Potrivit diplomatei, în rândurile comunității de moldoveni din Italia este cea mai mică rată de șomaj, deoarece italienii îi apreciază pe muncitorii moldoveni. Ambasadoarea a observat și o schimbare de mentalitate a moldovenilor din Italia ceea ce este îmbucurător.