Bancherul Gherman Gorbunțov este convins că în spatele tentativei de asasinare care l-a vizat stă primarul de Bălți, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Gorbunțov, care în ultimii șase ani s-a aflat la Londra, a venit ieri la Chișinău și a fost audiat de procurori. Ulterior, el a oferit un interviu pentru Publika TV.

”Cred că decizia de a mă împușca a fost luată personal de către Usatîi pentru că lui acest lucru în convenea cel mai mult”, a spus Gorbunțov. Bancherul consideră că Usatîi nu și-a dus până la capă misiunea pentru care a fost plătit de unele cercuri influente din Rusia – de a-l pedepsi, cât se afla în Moldova și a pus la cale crima din Marea Britanie.

”El mi-a luat banca, dar nu mi-a luat libertatea și nu mi-a luat viața și am plecat la Londra. După aceasta, Usatîi s-a transformat într-un șomer banal și asta pentru că nu și-a îndeplinit misiunea. Sarcina lui era nu să fure, iar el prea s-a aventurat aici, dar să facă ceva cu mine, să mă elimine de pe teren. În plus, cred că a început să i se termine finanțarea. Usatîi a căzut pe gânduri și a decis să mă omoare, să își păteze mâinile cu sânge după care să își îmbrățișeze cu acest sânge partenerii care nu vor mai avea ce să facă”, a explicat Gorbunțov.

În martie 2012, Vitalie Proca a tras mai multe gloanțe în Gherman Gorbunțov, la Londra, chiar în scara casei bancherului.