Suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent. Despre acest lucru a anunțat comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, în timpul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip.

filip hahn 2

Comisarul European a felicitat Republica Moldova și pentru semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară din partea UE și a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, subliniind că UE va susține acțiunile orientate spre dezvoltarea democrației și a statului de drept.

În context, Pavel Filip a spus că, drept urmare a rezultatelor pozitive constate de misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional, s-a ajuns la un Acord la nivel de personal, care confirmă implementarea cu succes a reformelor asumate.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre implementarea Acordului de Asociere RM-UE și direcțiile prioritare ale parteneriatului în perioada următoare. Premierul a apreciat dialogul constant dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Uniunii Europene, remarcând că în ultimele două luni au fost organizate mai multe reuniuni bilaterale. Pavel Filip a specificat că Guvernul este determinat să continue implementarea angajamentelor asumate în fața partenerilor europeni.

Ulterior, Pavel Filip a precizat că suportul bugetar este oferit pentru programele evaluate deja de UE și că acesta nu are tangență cu asistența macrofinanciară, care va fi debursată în 2018. Pentru a primi cele 100 de milioane de euro, Guvernul s-a angajat să îndeplinească 28 de condiționalități.