Preşedintele SUA, Barack Obama, a avut un schimb dur de replici cu un moderator CNN după ce a fost întrebat de ce refuză să folosească sintagma “terorism islamic radical”, liderul american argumentând că nu există nicio justificare “logic religioasă” pentru un termen care ar diviza Statele Unite.

În cursul unui eveniment organizat de CNN în baza americană Fort Lee (statul Virginia), Tina H., mama unui militar american decedat pe câmpul de luptă, l-a întrebat pe preşedintele SUA de ce refuză să folosească sintagma “terorism islamic radical”.

Mulţi critici, inclusiv candidatul republican la preşedinţie Donald Trump, susţin că refuzul insistent al lui Barack Obama de a utiliza acest termen cu referire la atacuri comise de organizaţii fundamentaliste precum Stat Islamic sau Al-Qaida arată că nu este pregătit să combată terorismul.

“Adevărul este că aceasta este o problemă artificială, deoarece nu există niciun dubiu, iar eu am spus-o repetat, că organizaţii teroriste precum Al-Qaida ori SI au pervertit, au distorsionat şi au încercat să folosească islamul ca pretext pentru acte barbare şi crime”, a declarat Obama.