Belarusul nu dorește escaladarea crizei din Moldova și consideră că evenimentele se desfășoară după același scenariu ca și în Ucraina, în anii 2014-2015. Este concluzia unei analize dedicată situației de la Chișinău și publicată astăzi pe site-ul casei editoriale Belarus Azi, transmite hotnews.md.

«Din punct de vedere geopolitic, în Moldova se desfășoară evenimente similare cu cele care au precedat escaladarea crizei din Ucraina. Dacă fiecare din partidele de la Chișinău va trage plapuma pe el, criza poate degenera într-un război civil. În apropierea frontierelor noastre ar putea apărea un nou punct fierbinte», se conține în analiza citată.

Autorii articolului mai spun că Minskul nu este interesat de escaladarea crizei din Moldova, deoarece țara noastră este partener economic important pentru Belarus.

«În ultimii ani, relații moldo-belaruse sunt pe un trend ascendent. În Moldova se se asamblează tehnică produsă în belarus, iar această țară poate deveni o punte pentru mărfurile belaruse în spațiul UE. Pentru aceasta este nevoe ca în țara partenerilor noștri molodveni să fie pace și armonie socială», conchid autorii analizei.