Bugetul de stat pentru anul 2018 a fost votat în lectura finală. Proiectul, susţinut de 55 de deputaţi, prevede venituri şi cheltuieli mai mari decât în 2017 cu până la 10 la sută.

Mai exact, veniturile sunt de peste 36 miliarde de lei, cu 8,4 la sută mai mult decât anul trecut. Cheltuielile se estimează la peste 41 de miliarde de lei, cu o creștere de 9,4 %, scrie publika.md.

Preşedintele Parlamentului a declarat că astfel au fost îndeplinite toate condiţiile stabilite de Fondul Monetar Internaţional pentru acordarea celei de-a doua tranșe de asistenţă financiară, în valoare de 22 de milioane de dolari.

„Putem să intrăm într-un an nou financiar-bugetar fără nici o problemă. Sunt prevăzute în legea bugetului cifre mari la nivelul investiţii peste două miliarde şi ceva de lei la investiţii în drumuri şi infrastructura drumurilor. Sunt prevăzute prevăzute sume pentru majorări de salarii de pensii”, a spus Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Deputații au mai votat în lectură finală politica fiscală și vamală, dar şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Potrivit documentului, veniturile şi cheltuielile depăşesc 19 miliarde de lei, cu aproape 2 miliarde mai mult decât în 2017.

În acelaşi timp, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală prevede venituri și cheltuieli egale, în sumă de peste 6 miliarde de lei. Comparativ cu 2017, este prevăzută majorarea veniturilor cu 10,2 la sută, iar a cheltuielilor cu 8,5%. Potrivit documentului, costul poliței de asigurare medicală obligatorie în 2018 va rămâne neschimbat, adică va fi de 4 056 de lei.