Guvernul va aviza, în cadrul ședinței de săptămâna aceasta, proiectul de lege propus de președintele țării, Igor Dodon, prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar. Anunțul a fost făcut, în această dimineață, după ședința de la Președinție, de premierul Ion Chicu.

Potrivit inițiativei prezidențiale, o parte din creditul de 20 de miliarde de lei va fi achitat din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este vorba despre achitarea a 50 % din profitul BNM în bugetul de stat, care înseamnă o compensare a cheltuielilor bugetului pentru deservirea valorilor mobiliare de stat emise pentru  a garanta creditele aferente furtului miliardului.

Potrivit calculelor, în acest an, cetățenii vor fi scutiți de plata a 215-225 de milioane de lei din această datorie.

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, despre lansarea unei nițiative prezidențiale care să scoată povara fiscală de pe umerii cetățenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar din Moldova.

”Am ieșit cu inițiativa prezidențială pentru a găsi o modalitate ca sumele puse pe spatele cetățenilor să le reducem sau să le excludem. Am găsit soluția să reducem această povară cu 5-6 miliarde de lei”, a declarat Dodon.

Acest mecanism a fost discutat și cu experții Fondului Monetar Internațional.