Canada intenționează să elimine toate vizele pentru cetățenii români și bulgari la 1 decembrie 2017, a anunțat luni ministrul canadian al imigrației, John McCallum, într-o declarație preluată de Reuters.

Precizăm că duminică, Canada și Uniunea Europeană au semnat Acordul de liber schimb (CETA).

Textul tratatului de liber schimb a fost trimis luni parlamentului canadian, în vederea ratificării, transmite AFP.

Documentul va parcurge toate etapele procesului legislativ, a indicat ministrul muncii, Chrystia Freeland. CETA va intra în vigoare la începutul lui 2017, a asigurat ea. Guvernul liberal canadian, care are asigurată majoritatea în Camera Comunelor, intenționează să supună la vot acordul în următoarele săptămâni.

Freeland a calificat CETA drept un simbol al unei Canade „deschise comerțului internațional liber și globalizării progresiste”. Ea și-a exprimat preocuparea față de curentele protecționiste din SUA și din Uniunea Europeană, care „ar trebui să îi îngrijoreze pe toți canadienii”.

Totodată, ministrul muncii a anunțat ajutoare pentru sectoarele care vor parcurge o tranziție în urma CETA, cum ar fi agricultura și pescuitul. Acestea vor fi anunțate înainte de intrarea în vigoare a acordului, a promis ea.