Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, cu suspecție la rabie. Pacientul, originar din raionul Căuşeni, a fost mușcat la antebraţul mâinii drepte de propriul câine, care a pierit la două zile după incident.

Contactul cu animalul infectat de rabie a avut loc la data de 2 iulie, însă pacientul nu s-a adresat după primul ajutor medical imediat după mușcătură și nu a efectuat profilaxia specifică, nici tratament adecvat. Prima adresare la medic a avut loc tocmai la data de 30 august la Spitalul Raional Căuşeni. Bolnavul a fost internat în secţia terapie acută cu dispnee provocată de apă, dispnee de la sunetul apei, sete, febră 37.1 C, slăbiciuni generale. Actualmente, pacientul este internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, în secția Terapie intensivă, starea lui fiind grav-stabilă.

În contextul celor întâmplate au fost întreprinse o serie de măsuri antiepidemice. Conducerea Consiliului Raional Căușeni, de comun cu Centrul Național de Sănătate Publică, Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor și cea pentru Situaţii Excepţionale s-au deplasa în focarul de rabie animalieră, fiind organizate măsurile epizootologice şi antiepidemice necesare.

Anual, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor depistează 130 – 200 de animale bolnave de rabie. Infectarea cu rabie de obicei se efectuează prin mușcătură, când saliva ajunge direct pe tegumentele sau mucoasele lezate, la introducerea mecanică a salivei în timpul zgârieturii, la contactul cu vesela sau alte obiecte salivate.

Ministerul Sănătății îndeamnă cetăţenii să se adreseze după acordarea primului ajutor medical în orice instituţie medicală publică din țară, în cazul în care au fost agresați de animale cunoscute sau necunoscute.