Comisia Electorală Centrală va solicita administrației instituțiilor de învățămînt să examineze posibilitățile de înregistrare la reședințăa studenților și elevilor cu drept de vot. Decizia vine ca urmare a întrevederii membrilor CEC cu reprezentanții unui grup de tineri, în cadrul căreia a fost discutat subiectul participării studenților și elevilor cu drept de vot la turul II de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie curent.

Alina Russu, președintele Comisiei Electorale Centrale, a menționat că prevederile Codului electoral de la art. 84 alin. (2), care stabilesc anumite condiții pentru votarea studenților și elevilor cu drept de vot înmatriculați la instituțiile de învățămînt într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, se referă doar la alegerile Parlamentului. “În momentul în care CEC a sesizat acest  fapt, ca urmare a recentelor modificări și completări operate la Codul electoral, am informat studenții și elevii cu drept de vot despre faptul că, în cadrul alegerilor prezidențiale din această toamnă, aceștia vor vota conform regulilor generale”, a adăugat Alina Russu.

Membrul CEC, Vladimir Șarban, a declarat tinerilor prezenți la discuție că la începutul perioadei electorale s-a adresat unui grup de deputați cu solicitarea de a examina posibilitatea introducerii aceleiași norme și pentru scrutinul prezidențial. Or, această competență o deține în exclusivitate Parlamentul.

Comisia Electorală Centrală declară că este preocupată de asigurarea condițiilor pentru ca toți alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot. În acest context, Comisia va solicita administrației instituțiilor de învățămînt să identifice mecanisme pentru înregistrarea la reședință a studenților și elevilor cu drept de vot, astfel încît aceștia să poată participa la cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial organizat pe 13 noiembrie curent, prezentîndu-se la secțiile de votare deschise în localitatea unde se află universitatea ori colegiul în care învață.

Totodată, aceștia pot obține certificatul pentru drept de vot  de la biroul electoral al secţiei de votare la care sînt arondați. Certificatul poate fi ridicat pînă în ziua dinaintea zilei alegerilor. Acesta oferă posibilitatea de a vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul Republicii Moldova.