Republica Moldova va achita 4.000 de euro drept prejudiciu moral unei familii din Călărași care a ajuns cu intoxicație gravă la spital. Mama și fiica au băut apă de la robinet, iar instanța a stabilit că țeava care asigura mai multe familii cu apă fusese defectă și astfel mai multe reziduuri au intrat în circuitul apei.

Mama și fiica acesteia au ajuns la spital cu diaree acută gravă, unde s-au tratat timp de două săptămâni. Deși instanțele naționale au stabilit, într-un litigiu cu furnizorul de apă local, că acesta din urmă se face vinovat, mărimea prejudiciului stabilit a fost de 10.000 de lei, deși familia a solicitat 100.000 de lei, transmite Bizlaw.

Curtea de Apel a considerat că și această sumă este prea mare și a stabilit că reclamantului îi sunt suficienți și 5.000 de lei.

Totuși, reclamantul s-a plâns în fața CEDO. Curtea a precizat că nu este suficient ca autoritățile să lipsească persoana de statutul său de victimă, ci să acorde și o satisfacție echitabilă.

Reclamantul a pretins 50.000 de euro, însă Curtea a stabilit că o satisfacție echitabilă în raport cu suferințele produse se încadrează în suma de 4.000 de euro.