Invitația ”selectivă” a fracțiunilor PAS și PPDA la discuții pentru ceilalți deputați înseamnă că Maia Sandu și Andrei Năstase evită negocierile despre crearea coaliției, lansate de către președintele Igor Dodon. Constatarea îi aparține politologului Dionis Cenușă, care constată și lipsa de coerență între declarațiile lui Sandu și Năstase, despre care presa a scris anterior că se ceartă în permanență.
”Dupa ce Maia Sandu spune ca nici urma de PDM sa fie la dezbaterea despre de-oligarhizare, Andrei Nastase se grabeste sa o corecteze cu un ‘oricine este binevenit’. Totusi, care e opinie ce prevaleaza? Cea a lui Năstase – ofertă deschisă pentru toți, sau cea formulată de Sandu – cei care nu reprezintă grupări oligarhice”, se întreabă expertul.
Un alt moment asupra căruia atrage atenție Cenuță este că nicio idee noua despre ‘Guvernul minoritar’ nu a fost avansată. Iar acest lucru creează senzația că în fiecare zi ACUM vine cu idei noi, care nu prea se leagă între ele.
”Dacă este altfel, atunci să fie spus foarte clar, fără a lăsa loc de interpretare și fără a solicita o citire printre rânduri. Același lucru se referă și la întrebările jurnaliștilor, care cu adevărat cer răspunsuri de clarificare. Vreți să dezbateți pachetul de de-oligarhizare doar cu Socialiștii? Da sau nu, și de ce, fără a căuta refugii în “am răspuns/spus anterior”, mai spune Dionis Cenușă.
Expertul mai arată și lipsa de consecvență în acțiunile Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase.
”În fine, imaginați-vă că în timp ce Plahotniuc, Filip și Candu se duc la președinție, alți Democrați merg la ședința ACUM. Ca va face blocul? Va pune zăvorul la uță, îi va alunga din sală? Deci, când vii cu o idee, te asiguri că aceasta nu îți face un deserviciu, în cele din urmă”, conchide politologul.