Uniunea Europeană și SUA au semnat joi acordul privind protecția datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare. Astfel, cetățenii europeni urmează să aibă acces la justiția americană, în caz de încălcare a dreptului la viața privată.

Acordul, anunțat în septembrie 2015, a fost semnat de comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, și de ministrul american al justiției, Loretta Lynch, în cursul unei reuniuni la Amsterdam, și mai trebuie aprobat de Parlamentul European, scrie Agerpres, citat de 24h.MD.

„Acest acord istoric va întări drepturile de protecție a datelor (…) schimbate peste Atlantic între forțele de ordine și va facilita cooperarea în lupta împotriva criminalității, inclusiv a terorismului”, a declarat comisarul Vera Jourova, potrivit comunicatului Comisiei.

Referitor la același acord, Consiliul Uniunii Europene și SUA salută, într-un comunicat, „un progres major în relațiile” bilaterale, precizând că el „stabilește standarde ridicate pentru protecția datelor personale transferate între forțele de ordine”.

Acordul a fost finalizat în septembrie 2015, după patru ani de negocieri, puse în dificultate de îngrijorările europenilor în urma dezvăluirilor privind interceptările de amploare realizate de serviciile de informații americane.

Documentul a deschis, de asemenea, calea proiectului Uniunii Europene de a crea un registru de colectare a datelor pasagerilor companiilor aeriene.

Acordul le permite cetățenilor europeni să beneficieze de același tratament ca și americanii, acordându-le aceleași drepturi în materie de urmăriri judiciare în caz de atingere adusă vieții private.

Potrivit fostului ministru american al justiției, Eric Holder, cetățenii europeni vor putea sesiza tribunalele din SUA dacă datele transmise de autoritățile țărilor lor serviciilor judiciare americane sunt, ulterior, făcute publice.

Potrivit acordului, datele transferate între UE și autoritățile americane pot fi partajate doar în scopuri de „prevenire, anchetare, detectare sau urmărire a faptelor infracționale, printre care terorismul, în cadrul cooperării de poliție și judiciare”, a explicat executivul comunitar.