Nu așteptă mila statului, nu cere ajutor social și nici nu vrea să audă că ar putea fi cândva șomer. Anatolie Atamanenco, din satul Cușmirca, raionul Șoldănești, este cioban la oile lui. Pornind de la câteva oi, dăruite de bunelul lui, Anatolie are acum aproape 100 de oi de care are grijă împreună cu familia sa, se arată într-un reportaj al postului Impuls TV.

Pasiunea pentru oierit a moștenit-o de la bunelul său, care toată viața a ținut oi la gospodărie. Anatolie spune că niciodată nu a stat cu mâna întinsă, așteptând ca cineva să-i dea ceva. Atunci, când nu a avut un loc de muncă în țară, el a pecat peste hotare să-și încerce norocul. Cu banii adunați, și-a mărit șeptelul de oi. În așa mod, bărbatul a început să-și dezvolte ferma.

În mica afacere, Anatolie a implicat-o și pe soția lui, Tatiana. La început, femeia avea grijă de oi din obligație, întrucât soțul era plecat mai mult peste hotare. Soții Atamanenco sunt de părere că oricine, dacă vrea, își poate găsi de lucru la baștină. Tot de ce au nevoie oamenii este dorință și răbdare.

Familia ciobanului din Cușmirca susține că oieritul și ciobănia nu este o rușine. Ba mai mult, această meserie este una dintre cele mai vechi de pe pământ. Încă pe vremea lui Iisus Hristos, păstoritul era considerat o îndeletnicire nobilă pe care nu o îmbrățișa oricare, ci doar aleșii lui Dumnezeu.