Comisa Electorală Centrală (CEC) afirmă că este ținta unui atac din partea reprezentanților unor ONG-uri care urmăresc discreditarea instituției. Acest lucru se menționează într-un comunicat, în contextul acuzațiilor cu privire la respingerea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ, intens comentate în spațiul mediatic în aceste zile.

Ca urmare, CEC a reiterat argumentele de care s-a condus la pronunțarea deciziei. Astfel, din conținutul documentelor depuse, ”Comisia a constat discrepanțe între textul proiectului de lege votat de către participanții la adunare de constituire și cel prezentat Comisiei, un fapt inadmisibil de substituire a datelor inițiale”, se arată în comunicatul instituției.

Totodată, s-a constatat că prevederile legii contestate, ce țin de modificările operate la Codul electoral, au fost deja abrogate, în momentul republicării Codului electoral, la 29 decembrie 2017. Acest lucru duce la imposibilitatea desfășurării unui referendum la subiectul dat.

De asemenea, CEC a constat neconcordanță a numărului de participanți la adunarea constituantă, indicat în procesul-verbal. Astfel, ”pe parcursul ședinței au fost declarate prezente în sală 653 persoane, iar la procedura de votare, inclusiv pentru alegerea listei nominale a membrilor grupului de inițiativă, au participat 735 de persoane. Totodată, Comisia a remarcat abateri de la prevederea legală de a alege în componența grupului de inițiativă persoane concrete, astfel lista nominală a grupului de inițiativă nu a fost supusă votului așa cum prevede art.163 alin.(4) din Codul electoral”, se arată în comunicatul CEC-ului.

Comisia a mai constatat că lipsește decizia grupului de inițiativă privind alegerea biroului executiv, contrasemnată de președintele ales. De asemenea, lipsește decizia biroului executiv al grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului în relațiile cu Comisia Electorală Centrală în domeniul finanțării campaniei de inițiere a referendumului.

Totodată, autoritatea a observat că grupul de inițiativă a venit cu propunerea abrogării unei legi, fără a propune reglementări noi, în consecință creând un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare. Instituția a făcut trimitere și la practicile și recomandările Comisiei de la Veneția, prin care se menționează că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale şi constituirea circumscripțiilor electorale, nu trebuie amendate decât cel puţin cu un an înainte de alegeri.

Comisia Electorală Centrală a accentuat că procesul de examinare a cererii grupului de inițiativă a fost unul transparent și profesionist, iar decizia adoptată a fost adusă la cunoștința opiniei publice și reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

Amintim că inițiativa de a desfășura referendumul de anulare a sistemului electoral mixt aparţine Partidului „Demnitate şi Adevăr”, formaţiunii „Partidul Nostru” şi PCRM, dar şi unui grup de ONG-uri care susţin ideile politice ale partidelor de opoziţie. Astăzi, reprezentanții grupului de inițiativă au recunoscut că au comis abateri în procesul de pregătire pentru lansarea referendumului, dar au acuzat Comisia Electorală Centrală că a fost prea exigentă și că trebuia să închidă ochii la încălcarea legii.