Comisia Europeană (CE) a amânat, din nou, decizia de a impune vize de călătorie cetăţenilor canadieni care călătoresc pe teritoriul UE, în contextul în care Canada solicită, în prezent, vize cetăţenilor români şi bulgari.

Comisarii vor aştepta până la summitul Canada-UE, care va avea loc în această toamnă, sperând că Ottawa va elimina obligativitatea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

În luna aprilie, Comisia recomandase Paramentului şi Consiliului European să se pronunţe cu privire la această chestiune înainte de data de 12 iulie, lucru care nu s-a întâmplat. Executivul UE a constatat însă unele progrese în ceea ce priveşte acest aspect, în special datorită vizitei de săptămâna trecută a ministrului canadian al Imigraţiei, John McCallum.

Comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, a reamintit însă că Executivul UE va menţine presiunea pentru a soluţiona acest litigiu şi pentru a asigura reciprocitatea în materie de vize pentru toţi cetăţenii UE.

Înainte de a lua hotărârea de a nu mai solicita vize cetăţenilor români şi bulgari, Guvernul canadian doreşte să cunoască întregul tablou, în special care este numărul de cereri de eliberare a vizelor care au fost respinse şi numărul de încălcări ale regulilor privind imigraţia, anunţă site-ul canadian, potrivit Mediafax.