În urma tragicului accident aviatic din data de doi iunie 2016, în apropiere de satul Haragâş, raionul Cantemir, în care echipajul elicopterului SMURD Iaşi şi-a pierdut viața, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a avut inițiativa de a construi un monument funerar la locul accidentului.

Acolo va fi edificat un monument-memorial, care va fi ca și simbol al comemorării celor patru salvatori SMURD, moartea cărora este o mare pierdere pentru rude și colegi. Monumentul va simboliza un tribut adus celor care interveneau pentru salvarea vieților omenești, dînd dovadă de curaj, devotament și sacrificiu.

Astfel, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova va organiza pe data de 20 octombrie, la ora 18:00, în cadrul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, un concert de caritate „Eternul zbor în suflet îl păstrăm”, în memoria echipajului aeromedical SMURD, care și-a pierdut viața la datorie. Concertul de caritate va fi susținut de către orchestra „Plai Moldovenesc” a SPC SE al MAI, dar și de alți artiști autohtoni.

Biletele vor fi puse în vînzare de mîine, șapte octombrie, la casele Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din capitală. În plus, se face un apel către oamenii de bună credință, pentru a contribui, în măsura posibilităților, cu donații benevole, care vor susține proiectul de construcție a memorialului.