Întreprinderea „Supraten” a fost sancționată cu peste 1 milion de lei, după ce o altă companie s-a plâns Consiliului Concurenței că i-ar fi fost copiate ambalajele pentru un produs folosit în construcții.

Asttfel, Consiliul Concurenței a stabilit că întreprinderea a încălcat legea prin faptul că a copiat ambalajul unui produs de amestec uscat pentru construcții care aparține firmei suedeze „Saint-Gobain Byggprodukter AB”.

Firma a depus plângerea la începutul anului, însă ar fi aflat despre copierea ambalajului încă în 2015. La rândul lor, responsabilii de la Supraten au susținut că imaginile le aparțin, scrie bizlaw.md.

În decizia sa, Consiliul Concurenței a atras atenția că nici una dintre întreprinderi nu a înregistrat la AGEPI desenul industrial sau la o altă autoritate de nivel internațional. În aceste condiții, toate drepturile ar urma să revină companiei care le-a făcut publice pentru prima dată. Astfel, compania suedeză a folosit ambalajul în 2014, cu un an mai devreme decât întreprinderea din Moldova.

„Legislația concurențială protejează ambalajul produselor împotriva copierii, indiferent de calificarea acestuia prin prisma legislației proprietății intelectuale. Astfel, orice copiere a acestuia se poate califica drept acțiune de concurență neloială. Sunt inadmisibile acțiunile care pot crea confuzie. Acestea pot aduce atingere intereselor legitime ale concurentului”, se mai argumentează în decizie.

În consecință, compania „Supraten” urmează să achite în contul statului o amendă de 1 milion de lei.

Decizia însă poate fi contestată în instanță.