Peste 120 de tone de miez de nucă cu acte proveniență falsificate, 518 405 lei și 11 850 dolari au fost ridicate de la persoanele documentate pe un caz de contrabandă cu miez de nucă, adus din Ucraina prin regiunea transnistreană.

Este vorba de trei membri ai grupării implicați în introducerea miezului de nucă pe teritoriul republicii și trei agenți economici care procurau bunurile pentru comercializarea acestora peste hotare ca marfă de origine autohtonă.

Pe 29 decembrie 2016, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile celor trei persoane suspectate de contrabandă și le-au reținut pe un termen de 72 de ore, cu plasarea ulterioară în arest preventiv pentru 30 de zile.

La data de 25 ianuarie curent, în cadrul percheziţiilor operate la sediile agenţilor economici implicați au fost depistate şi ridicate mijloace băneşti nereflectate în evidenţa contabilă în sumă totală de peste jumătate de milion de lei, acte de achiziţii perfectate de către membrii grupării care livra marfa, precum şi alte acte de achiziţii a miezului de nucă de la persoane fizice, autenticitatea cărora urmează a fi verificată.

În cadrul audierilor, unul dintre agenții economici bănuiți și-a recunoscut complicitatea, menționând că schema infracțională a fost aplicată pe tot parcursul anului 2016. Bărbatul, de origine siriană, le-a mai declarat anchetatorilor că miezul de nucă procurat era ambalat și exportat în baza actelor de proveniență falsificate. Cercetările pe acest caz sunt continuate.