Un cetățean al Republicii Moldova este cercetat penal pentru contrabandă cu produse de tutungerie în proporții deosebit de mari. Țigările erau destinate comercializării pe piața neagră a Uniunii Europene, preconizându-se un profit de aproximativ 22 000 de euro.

Reținerea a avut loc la data de 3 august curent, la ieșirea din țară prin postul vamal Sculeni. Inspectorii vamali au supus unui control detaliat un autocamion, care, conform actelor de însoțire, transporta bare şi tije din oţeluri nealiate.

În cadrul controlului fizic, vameșii au depistat, în total, 144 960 de țigarete, de diferite mărci, cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Produsele de tutungerie erau disimulate în podeaua dublă a semiremorcii.

Țigările au fost reținute în vederea confiscării, iar persoana implicată riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

Alte două tentative de trecere peste frontiera vamală a bunurilor nedeclarate au fost prevenite de către vameșii de la Tudora, care au depistat mai multe loturi de mărfuri, tăinuite de controlul vamal.

Primul caz a fost înregistrat ieri, la intrarea în țară, fiind depistate 20 de telefoane mobile, nedeclarate organului vamal. Conform procedurii, bunurile au fost confiscate, iar contravenientul, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 48 de ani, urmează să achite o amendă în sumă de 3 000 de lei.

În cel de-al doilea caz, vameșii au perceput achitarea suplimentară a plăților vamale pentru 1320 de sticle de vin spumant, care nu au fost incluse în declarația vamală.